Делото срещу бившия директор на Комплексен онкологичен център - Пловдив, ще продължи

...
Делото срещу бившия директор на Комплексен онкологичен център - Пловдив, ще продължи
Коментари Харесай

Изготвят сложна експертиза за скъпия томограф в КОЦ Пловдив

Делото против някогашния шеф на Комплексен онкологичен център - Пловдив, ще продължи през декември, съобщи кореспондент на  Plovdiv24.bg . Припомняме, че д-р Красимир Вальов е упрекнат в закупуването на безценен 32-срезов компютърен томограф. 

Времето от близо два месеца ще са нужни за правене на комплицирана икономическа експертиза, поискана от отбраната на Вальов. Експертизата пък би трябвало да обясни действителната пазарна стойност на апаратурата, би трябвало да показа сравнени цени с друга сходна техника и прочие, дефинира съдията по делото, което и през днешния ден продължи с разпити на движимости лица и очевидци.

Интерес провокира разказа на юриста, работил по изготвяне обществената поръчка за томографа - адв. Елена Филипова Филева. По думите й интервалът на решение за закупуване на апарата съответствува със старта на деяние на новия закон за обществените поръчки. " Законът не планува метод за установяване на прогнозната цена, тъй като не третира подобен вид дейности ", показа тя.

Затова в това направление паднало голямо четене и сравняване с други поръчки и практики. Така да вземем за пример е взето поради, че през 2014-та година 16-срезов томограф е коствал 1 000 000 лв., болничното заведение в Хасково е закупила сходен за 1 000 000 лв., в Стара Загора - 2 500 000 лв., 800 000 лв. инсталация за Враца; а с изключение на всичко - по думите й, в страната има 4 компании, способни да доставят качествена инсталация. " Все отново не приказваме за китайска техника. Сложно е да се дефинира прогнозната стойност на толкоз характерна инсталация ", обърна се към съда тя. 

Припомняме, че през август 2016 година е извършена процедура по Закона за публичните поръчки за доставка, монтаж и въвеждане в употреба на 32-срезов компютърен томограф с планирана цена 950 000 лв. без Данък добавена стойност. Избрана е компания " Меркурий комерсиал " ООД, която доставила апаратурата за 898 000 лв. без Данък добавена стойност. Според прокуратурата на " КОЦ-Пловдив " ЕООД са нанесени обилни вреди в размер на 405 190.92 лева, като тази сума се явява разликата сред цената на томографа по контракта и действителната пазарна стойност на доставения компютърен томограф. Престъплението е в изключително огромни размери, представляващо изключително тежък случай. Наказанието е отнемане от независимост от 3 до 10 години.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР